Wijnbouw in Middelkerke

Wijnbouw aan zee,

begin 2018 kwam het gedacht op om te verhuizen aan zee. De keuze viel op Middelkerke, al snel ging ik van boerderij naar boerderij aanbellenom een stuk grond te kunnen gebruiken om er een wijngaard aan te leggen. Ervaring in het aanleggen genoeg daar het al de 6e is, er werd gekozen om een didactische wijngaard aan te leggen om de lessen en workshops wijnbouw wat meer structuur te geven.

rekening houdend met de wind gaan we lager in de druivelaarshaag, maximum 1.6m dus minder blad. Maar de onderste draad begint op 60cm, daar we de voorjaarsvorst aan de kust mogen uitsluiten kan dit geen kwaad.

Minder blad betekent meer zuren en minder suikers, dus witte wijn, rosé en schuimwijn zal de hoofdmoot uitmaken van deze wijngaard. Voor toch een beetje rood is er een 30 tal acolon druiven aangeplant. Dat zal een experiment zijn, maar acolon heeft al zijn diensten bewezen op de andere wijngaarden.

de rassen zijn: Chardonnay, pinot noir, acolon, sauvignon blanc, siegerebe, johanniter, en regent.

doel is: rood van acolon te maken met een fruitige gamay smaak 

            wit van Johanniter, en sauvignon blanc

            schuimwijn van chardonnay en pinot noir (wat de champagne druiven zijn)                          maar ook van johanniter

            rosé schuimwijn van regent, geeft een fruitige smaak die doet denken aan de                      poepjes gommetjes.

 Siegerebe zal gebruikt worden om de smaken wat floraal op te boesten. 

Er is geplant geweest op een zeeeer rijke klei grond op 1km van de kustlijn. De grond dient er perfect voor en heeft trouw schelpjes in de grond zitten van toen de zee nog tot daar kwam. het planten is gebeurt op zaterdag 26 april. er was juist een moment van enorme droogte.                                                                                                                    na 3 weken begonnen de knoppen goed te zwellen en tegen 30 juni waren de plantjes al 30cm hoog.

 

een wijngaard aanleggen is niet voor mietjes

Opmerkingen

01.05.2021 14:23

Patrick Sobry

https://www.facebook.com/TasteLifeOfficial/videos/537621983887450
interessante link voor U lezers