De keuze van onze wijnstokken.

Wij hebben een keuze gemaakt om meerdere soorten druiven aan te planten om op die manier een mooi divers assortiment wijnen te kunnen maken.
Onze keuze viel uiteindelijk op :  

 BIANCA : Zeer goede buitendruif voor in het Nederlandse klimaat. Dit ras kunnen wij aanbevelen voor beginners.De Bianca geeft middelgrote, langwerpige trossen met middelgrote, gele druiven. De druiven zijn zeer goed van smaak. Ze zijn zoet en sappig en hebben een goed aroma.Dit ras is goed resistent tegen diverse (schimmel-)ziekten en is ook goed vorstbestendig.Hij heeft een gemiddelde opbrengst en is zowel zeer geschikt voor directe consumptie (als tafeldruif) als voor de wijnen.De wijn die gemaakt wordt van de Bianca lijkt een beetje op een Sauvignon Blanc en is beter dan je zou verwachten van een consumptiedruif.Zoals u wel kunt lezen zijn er eigenlijk weinig redenen om deze druif niet te kiezen!

REGENT : Regent is een uit Duitsland (Geilweiler-hof; Gf 67-198-3) afkomstig blauw druivenras met een hoge schimmeltolerantie. Het is redelijk bestand tegen extreme kou, loopt vrij vroeg uit en is een normale groeier, geen probleem in de wijngaard dus. De opbrengst is normaal. De wijn is mooi rood en vol van smaak. Afhankelijk van de manier van gisten kan dit ras een op Beaujolais lijkende wijn opleveren, maar ook een volle, dieprode, tanninerijke wijn, naar keuze met rijping op hout

PINOT NOIR : Een Bourgondische druif die ook met succes in de Champagne wordt gekweekt en daar bijdraagt aan zeer complexe wijnen. (aroma : aardbei, bos, diergeuren, frambozen, gekookt fruit, kersen, rood fruit, roos, stalgeur).
Kenmerken van de pinot noir zijn een lichte kleur, rood fruit als aardbeien, kersten, bessen en frambozen, een uiterst verfijnde smaak. Bij rijping op hout ontstaan er vanilleachtige nuances. Daarnaast kunnen wijnen gemaakt van deze druif bijzonder goed ouderen. 

CHARDONNAY : Dit is de meest nobele witte druif van Frankrijk. In Bourgondië worden uiteenlopende chardonnay-wijnen gemaakt, van de beendroge Chablis, de rokerige Maconnais en de weelderige wijnen uit de Cote d'Or. Het is ook een belangrijke druif in de Champagne. In Chablis heeft hij de bijnaam "beaunois". In Duitsland is hij ook bekend als weisser Clevner(aroma : ananas, appel, boter, citrusfruit, hazelnoten, mango, noten, passievrucht, room, tropisch fruit, walnoten).

GEWÜRZTRAMINER :Deze roodachtig-gele druif komt in de hele Elzas voor en is van oorsprong afkomstig uit Griekenland en via Zuid-Tirol in de Elzas en Duitsland gekomen. Deze druivensoort wordt tegenwoordig geoogst in onder andere de Elzas, Duitsland, Spanje, Hongarije, Macedonië, Griekenland, Oostenrijk, Italië, USA, Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika en zorgt voor goudgele exotische wijnen met een uitgesproken, soms muscaatachtige, smaak. De typische rozengeur en lange afdronk is meestal in droge, pittige wijn te vinden, maar ook heerlijke dessertwijnen. In Hongarije heet deze druif tramini. (aroma : banaan, druiven, gekookt fruit, gerookt spek, kaneel, karamel, lychees, rozenwater, tropisch fruit).

SIEGERREBE :Gecreëerd door Georg Scheu in 1929 met een kruising van gewürztraminer en madeleine angevine. De naam is verkregen door de opvallend vake eerste plaatsen bij proeverijen. De siegerrebe heeft een krachtig bouquet met veel extracten en wordt meestal gebruikt voor Auslesen, Beerenauslesen en Trockenbeerenauslesen. (aroma: rozenbloesem, honing, muskaat, acaciabloesem, gedroogde abrikoos, mango.

ACOLON : Acolon is een nieuw uit Duitsland (Weinsberg; We 71-816-102) afkomstig blauw druivenras. Het is goed bestand tegen extreme kou, groeit sterk en rechtop. De opbrengst is hoog, ook na trosdunning, en het ras wordt daarom als zeer veelbelovend voor de toekomst gezien. De wijn heeft een paarsrode kleur, een volle fruitige smaak en een kruidige neus, eens beschreven als een Dornfelder zonder het kenmerkende kersenaroma, en beter. Acolon is een ideale cuvée partner.